Румънският парламент започна дебати и гласуване на вот на недоверие срещу румънското правителство. Той е внесен от опозиционните Национално-либерална партия и Съюз за спасение на Румъния. Причината – начина, по който правителството е внесло на тъмно и без обществено обсъждане важни промени в антикорупционното законодателство.

Вероятността вотът на недоверие да мине е малък. Причината е доминацията на коалиционните партньори и в двете камари на народното събрание.

Очаква се днес и Конституционният съд на Румъния да излезе със становище по спорния указ.

Иначе протестите продължават. За седма поредна вечер площад Виктория в Букурещ събра около 5 000 недоволни, които настояват за оставка на правителството на Сорин Гриндяну.

Успокояване на антикорупционните протести в Румъния и неуспешен вот на доверие, прогнозира в интервю за БНР румънският анализатор Раду Магдин, който ръководи компания за стратегически анализи, със седалище в Букурещ. Според него правителството на премиера Сорин Гриндяну е допуснало поредица от грешки, подценяващи опозицията и надценявайки обществената подкрепа. Раду Магду смята, че за обществото антикорупционните процеси в правосъдната система са необратими.

Според него оставката на правосъдния министър Флорин Йордаке би успокоила част от протестиращите.

По думите му, заради мнозинството си в парламента, правителството се е радвало на комфорт.

„Много хора очакваха от тях икономически решения, каквито обещаваха, и те започнаха да ги реализират, но последните им действия и разнопосочни законодателни проекти засенчиха всичко и разочароваха румънците. Ключът сега е не само в оставката на правосъдния министър, а в това как хората ще разчетат тези действия и дали правителството ще продължи да работи в условия на обществена несигурност”, коментира Раду Магду. Той смята, че опозицията е слаба и дезориентирана и затова вотът на недоверие няма да успее.

Припомняме, че на 31 януари румънското социалдемократическо правителство прие законопроект за амнистия и поправки в Наказателния кодекс, които декриминализират корупционни престъпления до 44 000 евро.

Промените щяха да позволят на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него за фиктивни назначения.

Въпреки че управляващите оттеглиха постановлението, това не задоволи румънците, които вече настояват кабинетът „Гриндяну” да подаде оставка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук