Сряда е последният ден, в който политическите сили, желаещи да участват в извънредните парлементарни избори, могат да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК).

По традиция ГЕРБ заявиха първи участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март.

Реформаторският блок също беше готов с документите отрано. Според шефа на предизборния щаб – Найден Зеленогорски, във формацията до момента влизат 4 патии: ДБГ, СДС, БЗНС и БНД, като през следващата седмица се очаква броят им да се увеличи. Той обаче не коментира с кои политически сили се водят преговори.

Формацията „Нова Република“ на Радан Кънев, в която влизат ДСБ, „Съюз за Пловдив“, БДО,  също не чакаха последния момент. Кънев за пореден път се кълне, че е алтернатива на ГЕРБ. Подобни бяха заявките му и на предходните парламентарни избори, но после не устоя на изкушението да влезе сред управляващата коалиция.

НФСБ, Атака и ВМРО ще се явяват заедно на вота под наименованието „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“.

Коалиция „АБВ – „Движение 21“ представи 7500 подписа в ЦИК за регистрация за предстоящия предсрочен парламентарен вот.

Близо 7000 подписа в полза на „Обединение ДОСТ“ внесоха председателите му Лютви Местан и Орхан Исмаилов. Предварително те заявиха, че целят да разбият феодалния монопол на ДПС. По този начин дадоха да се разбере, че след изборите ще подкрепят ГЕРБ.

В надпреварата на нов парламент ще се включи и партията на Веселин Марешики – ВОЛЯ. Сред поддръжниците му е бизнесменът Камен Попов, който през лятото на 2015-та удари кроше на Волен Сидеров. Той пък без да има правомощия проверяваше за бандероли цигарите в клек-шоп пред НАТВИЗ. Самият Марешки, преди втория тур на президентските избори пък даде подкрепата си за кандидата на ГЕРБ.

БСП се явява на парламентарните избори в коалиция с още 5 партии. Въпреки това, според Корнелия Нинова, БСП ще се бори да е първа политическа сила.

От името на ДПС, Мустафа Карадайъ внесе в Избирателната комисия около 6800 подписа. Той заяви, че Движението се стреми към добър резултат.

Над 20 000 подписа само за ден са събрали активистите на „Да, България”. Те се явяват на изборите заедно със „Зелените” и ДЕОС.

Останалите по-малки партии, които ще се борят за народния вот са Движение за радикална промяна „Българската пролет“, ПП „Българско национално обединение“, ПП „Глас народен“, Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ), Партия на Зелените и Партия „Възраждане“ също ще се борят за гласовете на българските граждани.

За да участват във вота на 26 март партиите и коалициите трябва да са внесли най-малко 2500 подписа в ЦИК, както и депозит от 2500 лв. в БНБ.Очаква се жребият за номерата на партиите и коалициите в изборната бюлетина да бъде изтеглен на 22 февруари. Официално предизборната кампания започва на 24 февруари и ще продължи до 24 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук