Арести, в два от най-големите испански градове, изведоха на преден план руските кибератаки на Запад и отношенията между Мадрид и Москва.

На 13 февруари, на летището Ел Прат в Барселона, гражданската гвардия арестува компютърния програмист Станислав Лисов, докато е бил на почива със съпругата си, предава сайтът „Джеймс таун”, цитирайки публикация в „Елмундо”.

Три дни по-късно, на летището в Мадрид, националната полиция арестува и бизнесменът Петър Уаки, за когото се предполага, че е свързан с руския милионер Махаил Фридман, който пристигнал в Испания на бизнес конференция.

Всичко това се случва малко след като медиите в Испания започнаха да обръщат повече внимание на постоянното руско военно присъствие в испанския анклав Сеута, след години мълчание по този въпрос.

Още нещо – арестите се случиха дни преди руският зам.-министър на културата Алла Манилова да посети Международния туристически панаир в Мадрид (19 януари), на който тя заяви, че иска Испания да е третата по посещаемост от руски туристи държава.

Програмистът Станислав Лисов е обвинен в пиратство и измама; издирван е от САЩ и Интерпол.

В прессъобщение на Гражданската гвардия се съобщава, че Лисов е разработил и разпространил вредния софтуер „Невър куест” (NeverQuest), чрез който се източват банкови и кредитни карти, лични и финансови данни от компютрите.

По тази причина, Съединените щати го издирват от 2014г. Чрез софтуера, той е изтеглил около 5 млн. долара.

Лисов е пътувал за френския град Лион. След видеоконферентен разпит, съдия Камерън Ламела постанови задържането му, без възможност за гаранция, заради това, че няма роднини в страната и защото е бягал от американското правосъдие.

Новината от ареста на програмиста предизвика негативна реакция с Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва „няма да позволи нарушаване правата и интересите на руснаците, независимо в коя държава се намират”.

По-тежките думите дойдоха от Александър Йонов – вицепрезидента на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН, който определи ареста на Лисов като „нарушение на международния закон”.

Отбелязвайки „тесните връзки” между САЩ и Испания, по отношение екстрадирането на хора от трети страни, Йонов обвини Мадрид в „опростяване законите в ущърб на човешките права.”

Според анонимен източник от дипломатическите среди в Испания, заповедта за арест на Лисов е получена от Федералното бюро за разследване (ФБР) и Интерпол, „а Испания просто я изпълни”.

 

Испанският журналист Марк Маргинедас, който се намира в Москва, пише: „Испания е част от Западните държави, които искат сближаване с Русия.”

Кореспондентът на базирания в Барселона ежедневник „Ел Периодико” допълни, че „арестът на програмиста ще отрови връзките между Москва и Мадрид, които вече са вървят надолу след престоя на руски военни кораби в Сеута.”

От години, Испания предоставя логистична подкрепа на руските военни в африкански води, а за това се съобщаваше в местната преса, но никога в национална медия. Въпреки това, през октомври миналата година, посещението беше отменено, последвано от силен публичен натиск от Вашингтон и НАТО.

Междувременно, Емилио Ламо де Еспиноса, президент на базирания в Мадрид мозъчен тръст „Реал Институто Елкано”, коментира в Москва, че няма конфликт между двете държави. „Противно на други народи, ние испанците не мислим, че Русия е заплаха за света.”

Три дни след ареста на програмиста Лисов, властите в Испания арестуваха бизнесмена Перът Уаки, който беше в страната, за да участва в среща на инвеститори за регистрираната в Холандия компания „Зед +”.

Името на Уаки се свързва с руския милионер и акционер в „Зед +” Михаил Фридман. Компанията се разследва за източване на средства за непрозрачни корпорации, някои от които се контролират от водещи членове на руската администрация, например – министърът на вътрешните работи Александър Колоколцев.

Няколко дни след задържането си, обвиненият за участие в организирана престъпна група Уаки, беше пуснат.

Без да се набива много в очите на медиите, друго събитие също има потенциала да влоши испанско-руските отношения. Министърът на отбраната Мариа Долорез де Коспедал съобщи през декември 2016-та, че испанското Командване за защита от кибератаки ще обучава украински специалисти. По данни на военни източници, експертите пристигнали в Мадрид, а испанци отишли в Киев, за да „обменят опит” и да проучат възможностите за коопериране.

Украйна беше подложена на кибератаки от Русия още с началото на войната през 2014г.

Какъв ще бъде крайният ефект от двата ареста, имайки предвид испанско-украинското сътрудничество в областта на киберсигурността?

До този момент, двата инцидента като че ли не предизвикаха дипломатически скандал, поне не публичен. Мадрид обаче се опитва да играе сложна игра – да балансира между Москва и Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук