България ще се обяви за запазване и задълбочаване на единството в Европейския съюз и против сценария „Европа на две скорости”. Тази позиция бе одобрена днес от правителството. Очаква се утре, 9-и март, президентът Румен Радев да я представи по време на срещата на европейските лидери в Брюксел.

Страната ни ще настоява единството и целостта на Европейския съюз да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към модела „Европа на скорости”.

„На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели”, се посочва още в българската позиция, която бе одобрена от служебното правителство.  От гласуваната българска позиция обаче, не става ясно дали България ще се обяви в подкрепа на някой конкретен сценарий.

Миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков коментира, че лично според него федерализмът е бъдещето на ЕС.В сряда вицепремиерът Деница Златева коментира, че България няма ползи от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия.  По думите й за България е важно какви коалиции ще търси заедно с други страни-членки, за да се постигне по-голяма интеграция.

„Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на ЕС. Сега и в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние – Еврозона, Шенгенско пространство, където страната е изпълнила техническите и юридическите критерии, като има политически, които ни възпират да влезем шенгенското пространство”, отбеляза Златева.

Развитието на Европа на различни скорости е един от общо петте сценария за бъдещето на ЕС след като Великобритания напусне Общността.  Различните варианти бяха представени по-рано миналата седмица от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Останалите концепции са: запазване на сегашното положение; запазването само на единния пазар без свободите на движение да бъдат изцяло защитени; ЕС да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно и пълната федерализация. Лидерите на „четирите големи” – Германия, Франция, Испания и Италия, обявиха вчера, че „Европа на две скорости” е необходимост, при която страните членки на общността ще се стремят към по-силна интеграция, но всяка страна сама ще избира своето темпо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук