Американският сенат одобри официално кандидатурата на Джеф Сешънс за главен прокурор, пише в. „Гардиън”.

Всички представители на Демократическа партия, с изключение на един, гласуваха против него, но мнозинството на републиканците наклони везните в полза на Сешънс. Така окончателният вот показа 52 гласа „за“ срещу 47 „против“.

Номинацията на Джеф Сешънс бе една сред най-спорните в цялата администрация на Тръмп и постави сенаторите пред множество предизвикателства.

Демократът Кори Букър от Ню Джърси се превърна в първия сенатор в историята, който свидетелства против номинацията на свой колега.

Вчера пък Сенатът използва почти неизползвана до момента процедура, за да накара Елизабет Уорън от Мазачузетс да замълчи, докато тя цитираше писмо с нападки към Сешънс.

Доналд Тръмп също не остана настрана и няколко пъти обвини демократите във възпрепятстване на процедурите по одобрение на кандидатите му и в безпрецедентна обструкция, която той описа като „позорна“.

Припомняме, че на 30 януари новият американски президент уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове, след като тя се противопостави на Белия дом и отказа да прилага указа за ограничаване на миграцията.

Йейтс, която бе назначена от предишния президент Барак Обама, заяви, че министерството й няма да защитава забраната за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за „незаконни“.

На Йейтс й оставаха няколко дни на поста, защото се очакваше Сенатът да утвърди номинацията на Сешънс. За краткия промеждутък, Тръмп назначи нов изпълняващ длъжността министър – прокурорът на източната област във Вирджиния Дейна Бънтей.

Очаквано тя веднага отмени инструкциите, дадени от Йейтс, и нареди правосъдното ведомство да следва стриктно указа на Тръмп.

Припомняме, че седмица след встъпването си в длъжност, Доналд Тръмп издаде указ, който забранява влизането на хора от 7 държави с предимно мюсюлманско население – Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен. Президентът настоява, че ограничаването на имигрантите се налага, за да предпази САЩ от терористични атаки.

Указът предизвика многохилядни протести по целия свят, а федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на указа. Затова сега Федералният апелативен съд в Сан Франциско трябва да реши дали да отмени окончателно указа или да го остави да действа. Вчера бяха изслушани и двете страни от спора, а окончателното решение се очаква до края на седмицата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук