Няма промяна в политиката на САЩ спрямо Република Македония. Това се казва в официална позиция на Държавния департамент по повод скандалните изявления на американския конгресмен Дейна Рорабейкър.

„САЩ признават и подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Република Македония. Тази позиция не е променена”, заяви  говорителят на Държавния департамент пред радио „Гласът на Америка”.

Само преди дни конгресменът Рорабейкър лансира идеята за подялбата на Македония между България и Косово в интервю за албанската телевизия „Визион плус”. Очаквано, това повиши градуса на напрежението в Скопие.

Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но за мен това не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Така че косоварите и албанците в Македония трябва да станат част от Косово. Докато останалата част от страната трябва да стане част от България или друга държава, с която те твърдят, че са свързани”, заяви Рорабейкър.

Реакцията на македонското външно министерство след излъчването на интервюто не закъсня. Скопие официално поиска чрез посолството си във Вашингтон становище от Държавния департамент за изказванията на републиканския конгресмен. Подобни изявления предизвикаха голяма тревога както в Македония, така и в региона. В съобщение на Македонското външно министерство пише, че подобни изказвания разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото.

 Междувременно и българското Външно министерство също реагира.

„Обстановката на Балканите традиционно е във фокуса на многобройни медийни изяви. България има принципна и последователна политика за европейска и евроатлантическа интеграция на всички държави от Западните Балкани”,  се казва в отговор на Министерството на външните работи до БГНЕС във връзка с изказването на конгресмена Дейна Рорабейкър.

Европейският съюз също не остана безразличен към изказването на американския конгресмен. Говорителката на Еврокомисията Мая Коциянчич заяви, че Комисията няма практика да коментира подобни изявления, но е решила да вземе отношение заради отзвука от думите на Рорабейкър.

 „Когато става дума за Македония, това е страна кандидатка и ние я уважаваме. Ние изцяло подкрепяме страната, включително нейния суверенитет, зачитаме и нейните граници. Ние всъщност постоянно казваме, че не може да има промени, когато става дума за границите и работим с кандидатките с цялата сериозност, подкрепа и решителност, заяви Коциянчич.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук