Александър Вучич
Снимка: БТА

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че пред страната предстоят трудни дни и че над Сърбия са надвиснали предизвикателства, свързани националната сигурност.

Това стана в публикация в Instagram на 26 март вечерта.

Според лидера на страната предстоят трудни дни за Сърбия.

„Трудно е да се каже какви новини получихме през последните 48 часа… Те пряко заплашват жизненоважните национални интереси както на Сърбия, така и на Република Сръбска (в състава на Босна и Херцеговина – бел. ред.)“, пише той.

Вучич обяви още, че в следващите дни ще информира народа на Сърбия за всички проблеми, които предстоят.

„Ще бъде трудно. Ще се борим. Сърбия ще спечели“, пише още той.

Съобщението е публикувано в Instagram, който е забранен в Русия поради това, че е собственост на компанията Meta, която пък е определена от руските власти като екстремистка компания, припомня ТАСС.

Руската информационна агенция припомня, че в деня на паметта на жертвите на агресията на НАТО срещу Югославия, сръбският лидер е заявил, че страната му е свободна и все още жива, въпреки действията на Алианса през 1999 г.

За момента не е ясно какво точно има предвид Вучич със съобщението си.

Някои издания припомнят, че наскоро той заяви, че Сърбия може да напусне Съвета на Европа. Според него, ако молбата на Косово за членство бъде одобрена, това би означавало изключване на Сърбия.

Освен това, въпреки преговорите между Белград и Прищина, Вучич отхвърли възможността за признаване на независимостта на Косово. Той повтори това няколко пъти и увери, че Сърбия няма да позволи на Косово да стане член на ООН или други организации, институции или агенции, свързани с ООН, и няма да разглежда подобно предложение.

В публикация на Института Робърт Лансинг от 26 март неотдавнашните заплахи на сръбския президент Александър Вучич към Косово, придружени от ултиматум към международната общност, бележат тревожна ескалация на напрежението в Западните Балкани.

„Мотивиран от последните събития в Русия и правейки паралели със собствените изборни процеси в Сърбия, Вучич засили своята антизападна реторика, премествайки военни сили по-близо до косовската граница и участвайки в дипломатически диалог с Русия. Тези действия нарушават деликатния баланс на сигурността в региона“, се посочва в анализа.

В него се посочва още:

„Скорошните движения на сръбските военни сили близо до косовската граница, съчетани с реториката на Вучич, предполагат потенциално обединяване с Русия, което да предизвика конфликт на Балканите и да изправи силите на НАТО или пред война, или пред криза в сигурността. Дори и да няма конвенционална инвазия, Вучич ще продължи да води хибридна война и да се намесва в терористични групи, както беше показано в събитията от септември миналата година“.

Заплахата на Вучич да нахлуе в Косово също е свързана с годишнината от намесата на НАТО, която спря сръбския геноцид, който се случваше по време на войната в Косово.

На тази годишнина Косово получи договорен статут на член в Парламентарната асамблея на НАТО. Решението ще бъде официализирано чрез гласуване в Парламентарната асамблея на НАТО в София до края на май“, се посочва още в анализа.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук