Европейският парламент одобри днес споразумението за свободна търговия между Европа и Канада, по-известно като СЕТА. Споразумението бе одобрено с 408 гласа „за”, 254 „против” и 33 „въздържали се”.

Сега предстои споразумението да бъде ратифицирано и от от националните парламенти на страните-членки на Общността. Ако това се случи,  разпоредбите му ще се прилагат от април 2017 година.

Евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва СЕТА и цели засилването на двустранното сътрудничество между ЕС и Канада по широк спектър от нетърговски въпроси, сред които външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата. То бе прието с 506 гласа „за” срещу 142 „против”, с 43 „въздържал се”.

Споразуменията минаха с гласовете на Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформатори, либералите от ALDE и на част от европейските социалисти. Изненада бе, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев също подкрепи споразумението, но по-късно уточни, че е допуснал техническа грешка и ще поиска тя да бъде коригирана.

 „Този документ ни позволява да извлечем икономически и геополитически изгоди, да задълбочим икономическите си взаимоотношения с Канада, да утвърдим нашата търговия и нашите ценности, да укрепим съвместното партньорство”, каза еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Припомняме, че споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия беше подписано на 30 октомври в Брюксел. То предвижда отпадане на 99% от митата между двете страни и предвижда специален режим на предварително действие, който позволява влизането му в сила преди ратифицирането му от всички 28 страни членки на съюза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук