Над 80% от хората на възраст между 16 и 74 в ЕС са използвали интернет през 2016г., в много от случаите през различни устройства, показват данни от Евростат.

Смартфоните са най-използваното устройство за сърфиране в интернет, което представлява дял от 79% от потребителите. След това се нареждат лаптопите и нетбук устройствата (64%), настолните компютри (54%) и таблетите (44%).

През последните 12 месеца, повече от 70% от потребителите са търсили лична информация онлайн, голяма част от тях са ограничили достъпа до лична информация. Почти половината (46%) отказват да дадат достъп за рекламни цели, а около 40% позволяват на много малко хора да следят профилите им в социалните мрежи.

1

В допълнение, 37% от интернет потребителите четат „Политиката за поверителност” на сайтовете, преди да предоставят достъп до лични данни, а 31 на сто отказват да посочат местоположение си.

71% от българите предпочитат смартфоните си, 51 на сто влизат в интернет през лаптоп, а 58% от българските потребители използват настолен компютър. Едва 19% сърфират онлайн, използвайки таблет.

Най-много испанци са използвали телефоните си, за да сърфират онлайн – цели 93% тези, които използват интернет. След това се нарежда Кипър и Холандия (88%), Хърватия (87%), Великобритания (86%) и Дания (85%). В другата  противоположност се нареждат гражданите на Чехия (55 на сто), Полша (60%), Латвия (62%), Литва (63 на сто) и Гърция (60%).

¾ от населението на Холандия, Финландия, Белгия и Дания са използвали лаптопи, за да влизат в интернет. Настолни компютри все още много активно използват в Унгария, Люксембург, Румъния (68%), както и в Германия (67 на сто).

Таблетите са ползвани най-малко от интернет потребителите.

2

Според изследването на Евростат, 94% от младите европейци между 16 и 24 години предпочитат да използват смартфоните си, 71 на сто влизат чрез лаптоп. Таблетът е по-популярно устройство сред европейците между 25 и 54 години.

Различията между държавите-членки на ЕС могат да бъдат наблюдавани в начина, по който интернет потребителите управляват достъпа до тяхната лична информация през тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук