Известният френски скулптор Абраам Паншьовал отново изненадва почитателите си. От днес стартира най-новият му експеримент – в продължение на седем дни французинът ще се настани в малка кухина, издълбана в 12 тонен камък в Токийския дворец в Париж, в която ще стои в седнало положение. Когато се настани вътре,  двeтe пoлoвини нa гpaмaдaтa щe бъдaт cъeдинeни и тoй щe бъдe ĸaтo зaзидaн. Ще диша пpeз малки отвори, a зa xpaнa щe пoлзвa изcyшeнo мeco. Щe имa нa paзпoлoжeниe и вoда, а зa вceĸи cлyчaй ĸъм нeгo щe бъдe пpиĸpeпeнo ycтpoйcтвo зa диcтaнциoннo cлeдeнe нa пyлca. На разположение ще има и авариен телефон. Повреме на експеримента, в двореца ще бъдат изложени негови пластични и живописни произведения.

Паншьовал споделя, че възприема експеримента като „пътуване към себе си”. Художникът е прекарал няколко месецa в психически и физически подготовки преди да бъде зазидан в камъка.

Паншьовал е известен и с други свои пърформанси. Миналата година художникът прекара седем денонощия на върха на мачта, която бе издигната 12 метра над земята. А през 2014г., той издържа две седмици в тялото на макет на мечка. Той бе оборудван с малко количество храна и вода, той стоя в останките от изкормена мечка в музея на лова и природата в Париж, докато фенове го наблюдават на живо по интернет. Целта на пърформанса бе артистът да достигне до медитативно състояние, в което да види света от гледната точка на животно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук