Държавите от ЕС не могат да откажат издаване на хуманитарна виза, ако лицето е заплашено от изтезания и нечовешко отношение. Това се посочва в становище на генералния адвокат Паоло Менгози към Съда на ЕС, по дело, заведено от Белгия и още 13 държави от общността.

Поводът е отказано издаване на хуманитарни визи на мигранти, които биха могли да поискат бежанска закрила.

Позицията на Белгия, че държавата има право да откаже хуманитарни визи на хора, бягащи от война, е подкрепена от Франция, Унгария, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Словакия, Словения, Чехия, Дания, Естония, Германия и Финландия.

Адвокат Менгози смята, че няма значение дали лицето, поискало да му се издаде виза, има или няма връзка със страната от Евросъюза (роднини, пребиваващи на територията й или предишно посещение). Заключението на генералния адвокат е препоръчително и не обвързва съда. Задачата на генералните адвокати е да предложат на съда независимо правно решение на делото, което им е поверено. От своя страна съдиите от Люксембург пристъпват към разисквания по делото. Официалното съдебно решение предстои да бъде постановено на по-късна дата.

Повод за делото стана отказът на Белгия да издаде хуманитарни визи на семейство сирийски християни от Алепо. Това се случи на 12-и октомври миналата година. Тогава, живеещо в сирийския град Алепо семейство и двете им все още непълнолетни деца, подават в посолството на Белгия в Бейрут заявления за издаване на визи с ограничена териториална валидност на основание Визовия кодекс на ЕС, за да може семейството да напусне обсадения град Алепо и да подаде молба за убежище в Белгия. Тогава, семейството подчертава влошаващото се положение в Сирия. Освен това ги тревожи и фактът, че са православни християни и като такива съществува голям риск да бъдат преследвани поради религиозните им убеждения. Освен това се споменава, че те не могат да се регистрират като бежанци в съседни страни, тъй като границата между Ливан и Сирия е затворена.

На 18 октомври Службата за чужденци в Белгия отхвърля подаденото заявление под предтекст, че кандидатствайки за виза с ограничена териториална валидност с цел да поиска убежище в Белгия, сирийско семейство възнамерява да остане в страната повече от разрешените 90 дни. Освен това службата посочва в документа си, че държавите членки не могат да допускат на територията си всяко лице, което е в бедствено положение.

Сирийското семейство не е доволно от получения отказ и сезира Съвета по споровете във връзка с режима за чужденците в Белгия. Искането им е да бъде спряно изпълнението на решенията, с които се отказва издаването на визи. Посочената юрисдикция решава да отправи спешно запитване до Съда на Европейския съюз относно тълкуването на Визовия кодекс, както и на член 4 – забрана на изтезанията, на нечовешкото или унизително отношение или наказание, както и на член 18 – правото на убежище, от Хартата на основните права на Европейския съюз.

На 1-и ноември миналата година, първоинстанционен съд в страната реши, че властите неправомерно са отказали разрешителни за влизане в Белгия на бягащите от войната в родината си сирийци. Съдът постанови четиричленното семейство да бъде обезщетено с по 4000 евро дневно до получаването на визите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук