Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Берлин, че оказва политически натиск върху сънародниците му в Германия и пречи на кампанията в подкрепа на референдума за разширяване на пълномощията на президента Реджеп Ердоган, съобщи агенция „Франс прес”.

„Ако обичате, не ни давайте уроци по права на човека и демокрация”, каза Чавушоглу по адрес на германските власти, на среща с близо 200 турски граждани в резиденцията на турския генерален консул в Хамбург:

Според него е неприемливо Германия да упражнява системен натиск върху турците, живеещи в страната.

Припомняме, че напрежението между двете държави ескалира в началото на седмица, след като турският президент Реджеп Ердоган сравни действията на властите в Германия с тези на нацистите.

Изказването си турският държавен глава направи по повод отмяната на две демонстрации, които трябваше да привлекат турските избиратели в Германия, в навечерието на ключовия референдум.

„Германия, нямаш никаква връзка с демокрацията и би трябвало да знаеш, че действията ти не са по-различни от тези през нацисткия период. Когато кажем това, те се разстройват. Защо се разстройвате?”, попита Ердоган на митинг в Истанбул.

„Мислех, че нацизмът си е отишъл от Германия. Оказва се, че още действа – ясен и видим”, Ердоган.

Думите му предизвикаха реакция от страна на европейски лидери. Австрийският канцлер Кристиан Керн дори призова на територията на Съюза да бъдат забранени изявите на турски политици, за да се избегне натиск от страна на Анкара.

Керн също така заяви, че членството на Турция в ЕС трябва да бъде забравено.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт определи думите на Ердоган като „абсурдни” и „неуместни”.

На 16-ти април в Турция ще се проведе референдум за промяна в Конституцията. Ако измененията бъдат приети, те ще увеличат правомощията на турския държавен глава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук