Официално започна 53-тата международна конференция по въпросите на сигурността. Тя бе открита от германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че светът се нуждае от отговорна Америка, която е ангажирана със световните проблеми, съобщава „Ройтерс”.

 „Кризите и конфликтите отвориха очите ни: който иска сигурност, се нуждае от собствените си сили и възможности. Който иска сигурност, се нуждае от надеждни съюзи”, категорична  е тя.

По време  на конференцията България се представя от президента Румен Радев. Той коментира, че международната общност трябва да се обедини за изработването на стратегия, която да предвиди в дългосрочен план необходимите мерки за справяне с бежанската и миграционната криза.

Държавният глава каза, че съществуващите регламенти не предлагат устойчиво решение както на причините за миграционните процеси, така и за интеграцията на бежанците и това ще бъде актуална тема от международния дневен ред и през следващите години.

Нито една държава не беше подготвена когато тази криза започна и днес много от европейските страни са изправени пред въпроса как да постигнат реална интеграция на хиляди бежанци, категоричен е Радев.

В срещата участват още комисарят за Европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, както и висши представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Конференцията ще продължи до 19-и февруари.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук