Хиляди се събраха в Храмовете в Абу Симбел, за да наблюдават явлението, наречено „Усмивката на Рамзес”, съобщава арабският новинарски сайт „Ахрам”.

при което слънцето осветява статуята на фараона, съобщава арабският новинарски сайт „Ахрам”. Точно в деня на рождения ден,

Три хиляди и двеста годишната слънчева церемония събра стотици хиляди туристи и египтяни, дошли да видят как слънцето ще освети иначе тъмната вътрешна камера на древния храм. В ранните сутрешни часове лъчите озаряват лика на фараона и се задържат на лицето на Рамзес II в продължение на 24 минути.

Един от най-великите фараони на Египет, Рамзес II има величествен храм, изсечен в скала на брега на река Нил. Лъчите на изгряващото слънце преминават през изсечения в храма и се устремяват към най-отдалечената зала, която е скрита в полумрак през останалото време на годината. Явлението може да се наблюдава 2 пъти в годината – през февруари и през октомври и съвпада с рождения ден на Рамзес II и неговата коронация.

Египетският министър на антиките, туризма и културата също присъства на тазгодишния празник, който събира хиляди туристи.

Дванадесет фолклорни групи от цялата страна представиха традиционни за Египет песни и танци, в национални костюми.

Спектакълът в Абу Симбел, една от най-популярните дестинации от фараонската епоха, премина под засилени мерки за сигурност.

Монументът, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е известен със своите четири колосални статуи на входа. Той е бил частично заровен в пясъка, но през 1800г. е преоткрит.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук