Британският аналог на музикалните награди „Грами” – „Брит” ще бъдат връчени тази вечер в Лондон. Церемонията, която започва в 19:30, може да бъде наблюдавана пряко в интернет, съобщава „Ню Йорк Таймс”.

Какво представляват наградите Брит? И какво ги отличава от конкурентите им отвъд океана, които преди дни връчиха за 59-ти път наградите.

Наградите Брит са основани през 1977г. С тях се отличават най-добрите британски поп музиканти. През същата година е Едисън направи първият си запис, а кралица Елизабет Втора отпразнува 25 години на трона.

През годините, наградите започнаха да се раздават всяка година и то на най-хитовите изпълнители, не само от Великобритания, но и от света.

Кой е номиниран?

Артистите се състезават в няколко категории, включително най-добър соло артист (мъж и жена), британска група, британски албум и британски сингъл. Тази година сред номинираните са Адел, „Радиохед”, Бионсе и Соланж. Дейвид Бауи, които почина през 2016г., е номиниран в две категории – за албум на годината и за най-добър соло артист.

Новите групи 1975 и „Раг ен Боун” мен също са номинирани. „Уан Дайрекшън ” (One Direction) са основни претенденти за наградата за най-добър клип.

Кой избира победители?

Повече от 1000 души от Британската музикална индустрия определят победителя. Публиката може да участва в избора за дебют на годината и видеоклип.

Защо да гледаме?

Тази година на сцената ще излязат звезди като Кейти Пери, Ед Шийрън, Бруно Марс, Роби Уилямс.

Феновете очакват да разберат дали Дейвид Бауи ще бъде отличен в двете категории; дали „Радиохед” ще нарушат традицията и най-накрая ще вземат награда. Въпреки 17-те номинации от 1994г. досега, групата, която има няколко награди „Грами”, никога не е печелила „Брит”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук