Илияна Йотова
на снимката: вицепрезидентът Илияна Йотова

Според вицепрезидента Илияна Йотова, трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия. Пред „Нова телевизия“ тя заяви:

„По същество тази позиция изобщо не се е променила, че тези санкции в крайна сметка не водят до резултатите, които всички очакват. България изобщо не е сама в тази си позиция – има много гласове дори в една Германия, да не говорим, че има приета декларация на френския парламент за отмяна на санкциите, защото те вредят на обикновените хора в европейските страни.“

Как точно санкциите срещу Русия вредят на обикновените хора в Европа, обаче, тя пропусна да каже. Затова ще припомним какво включват ограничителните мерки срещу Русия и защо се стигна до тях. Те бяха наложени през март 2014-та от страна на САЩ и ЕС, в отговор на анексията на Крим и Севастопол. Санкциите срещу Русия включват замръзяване на преговорите за присъединяване на Русия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), замразяване на активи и забрана за пътуване на 152 лица и 37 организации, както и ограничаване на достъпа до европейските капиталови и инвестиционни пазари на 5 големи руски компании.

Така че, Йотова греши – със санкциите не са засегнати интересите на обикновените европейци, нито дори на обиковените руснаци, а – на руските олигарси.

Ново обсъждане по въпроса за срока на санкциите ще има в края на годината, а това е достатъчно дълъг срок, за БСП да си измислят нови опорни точки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук