След като президентът на Манила Родриго Дутерте спря спорната полицейска акция срещу разпространението на наркотици, столицата Манила отново беше залята от наркотици, предава „Ройтерс“.

Операцията на полицията беше прекратена преди три седмици, поради трагичен инцидент от октомври, когато  бизнесмен от Южна Корея беше отвлечен и удушен в главната квартира на полицията.

Наркозависим, който се среща с приятелите си в един от бедните квартали на Манила, счита че, мерките,  които Дуерте предприе имаха ефект, но не до там, че да се прекрати разпространението на наркотици.

„Имаше ефект, но имаше и убийства, така че трябваше да сме много внимателни и много прикрити“, казва зависимият.

Най-широко използваният наркотик във Филипините, според официалните власти, е „шабу“ – коктейл от метаамфетамини. Според  наркозависимият,  сега е по-трудно да се намерят нови дози „шабу“, но не е невъзможно.

Гилермо Елеазар, шефът на полицията в най-големия квартал „Квезон сити“, казва че употребата на наркотици започва отново:

„Всички индикации са налице. Докладите, които получаваме от малките населени места сочат, че продажбата и употребата на наркотици е възобновена. Те знаят, че нямаме правомощия да провеждаме полицейски операции“.

Дуерте възложи кампанията срещу разпространението на наркотици във Филипините на  Агенцията за борба с наркотиците и обяви, че ще търси и помощ от армията.

Според директора на агенцията – Хесус Фахардо, кампанията е била успешна, след като през последните месеци е довела до покачване на цените на „шабу“, но призна, че търсенето на наркотици, е нерешеният проблем.

Агенцията е унищожила наркотици на стойност 9 млн. долара, които за били заловени с помощта на силите на реда от юли насам.

Срещу тази цифра, обаче стоят над 8 000 души, убити във Филипините, през последните 8 месеца, откакто Дуерте положи клетва като президент и започна преследване срещу наркозависимите и продавачите на дрога. Около 2500 човека бяха убити от полицията по време на акцията срещу разпространението на наркотиците. Според правозащитни организациия голяма част от убийствата са били извършени при саморазправа или от наемни убийци, подкрепяни от полицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук