Президентът на Филипините Родриго Дутерте разреши на гражданите на страната да стрелят срещу чиновници, искащи подкуп, но да не ги убиват, съобщава Manila Bulletin.

Дутерте предлага да се стреля в краката на корумпираните, за да се избегне рискът от затвор за извършителя.

„Ако си плащате данъците, таксите, митата и т.н., а тези глупаци ви искат подкуп, ги ударете. Ако имате оръжие, може да стреляте в тях, но не ги убивайте, тъй като може и да не бъдете оправдани”, заяви Дутерте.

Президентът обещава, че единствената мярка срещу човека, който е стрелял по чиновник, нарушил закона, ще бъде „сериозно телесно наказание”, но не и затвор.

Според Дутерте, корупцията е станала масов проблем в страната. Той я определя като „червей, който седи вътре в почти всички правителства”.

Държавният глава призовава гражданите да отстояват правата си и да съобщават за всеки случай на корупция или нарушения на закона с участието на чиновници. Той заявява, че ако инцидентът стигне до него, ще извика чиновника и ще разреши на подалия оплакване гражданин да удари нарушителя в лицето.

Очаква се скоро Дутерте да издаде изпълнителна заповед за подобряване на ефективното предоставяне на качествени правителствени услуги на гражданите, тъй като бавната обработка на документи поражда само корупция.

Той настоява правителствените агенции да намалят бюрокрацията и да ускорят обработката на разрешителни, лицензи и други документи.

Избраният през май 2016 г. президент на Филипините Родриго Дутерте, който е бивш главен прокурор, се обяви за твърди мерки в борбата с нарушителите на закона. Световната общественост неведнъж е подлагала на критика методите му в борбата срещу търговията с наркотици.

Експерти на ООН в областта на човешките права осъдиха методите на филипинските власти, като ги призоваха да противодействат на безразборните убийства и да се откажат от наказания над заподозрени, срещу които не е проведено пълноценно съдебно разследване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук