Duterte
На снимката: филипинският президент Родриго Дутерте

Президентът на Филипините Родриго Дутерте си позвили да нарече нарече Бог „глупав“, с което предизвика гняв в населената предимно от католици държава. В телевизионна реч той подложи на жестока критика историята за падението на Адам и Ева от благодатта в Библията и логиката зад християнската концепция за първоначалния грях.

Дутерте е добре известен със своите скандални изказвания и непремерени атаки срещу своите съперници.

Докато църквата и много филипинци осъдиха коментарите на президента, от неговия кабинет уточниха, че Дутерте е изразил личните си възгледи по въпроса. В миналото президентът също така е критикувал и папата с груб език в редица свои изказвания по темата.

Последните му коментари дойдоха в Давао – градът, който той управлява като кмет, преди да стане президент. Здавайки си реторичния въпрос „Кой е този глупав Бог?“, Дутерте критикува библейската история за творението и Адам и Ева, които са изгонени от Едемската градина, след като яли „забранения плод“.

„Ти създадеш нещо съвършено и после си мислиш за събитие, което ще изкуши и унищожи качеството на твоята работа“, каза президентът на Филипините.

Дутерте също така атакува концепцията за първоначалния грях, според която всички хора са опетнени от грешките на Адам и Ева, казвайки:

„Ти още не си бил роден, но вече имаш първичен грях. Що за религия е това? Не мога да я приема.“

Католическият епископ Артуро Бастес реагира като нарече президента „луд“ и призова хората да се молят за приключване на неговите „богохулни изказвания и диктаторски тенденции“.

Дутерте е известен като неприкрит критик на католическата църква в страна, 90% от чието население са християни, преобладаващият брой от които – католици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук