Законопроектът, който установява решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, стана закон след месеци на разискване, съобщи председателят на Камарата на общините Джон Берков.

Той информира, че законопроектът на ЕС, отменящ Закона за европейските общности от 1972 г., чрез който Великобритания става член, е получил кралско одобрение от Елизабет II.

Законът утвърждава денят на Брекзит в британското законодателство като 29 март 2019 г. в 23 ч. – полунощ в Брюксел, определен като края на двугодишния процес на оттегляне по член 50.

Законопроектът претърпя повече от 250 часа тежко разискване в парламента, тъй като беше представен през юли 2017 г.

Привържениците на напускането на ЕС отпразнуваха миналата седмица приемането на законопроекта от парламента като доказателство, че въпреки продължаващата несигурност по време на преговорите с Брюксел, Великобритания ще напусне ЕС.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че е проправен „необратимо“ пътят за Брекзит, добавяйки, че шансовете на Великобритания да не напусне „сега са нула“.

Член на управляващата Консервативна партия заяви в края на седмицата: „Официалната позиция около Брекзит сега е изчистена. Това прави ръката на премиера много по-силна.“

Друг проевропейски консерватор заяви, че Мей ще отиде на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица „с вятър в платната си“.

Правителството премина през големи трудности, за да прокара законопроекта в парламента и бе принудено да даде известна власт на депутатите за последната сделка относно Брекзит, договорена с Брюксел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!