В бедните квартали на филипинската столица Манила един новаторски проект разпръсква мрака на мизерията. Пластмасови бутилки разположени по прокривите разнасят светлина в тъмните стаи отдолу.

Технологията е максимално опростена и много евтина. Употребявани пластмасови бутилки се пълнят с вода и белина. След това всяка бутилка се фиксира към специално пробит в покрива отвор, така че да отразява светлината през деня.

„Светлината стига до бутилката, която е един вид прозорец в покрива, и след това отива във водата. За разлика от дупката, през която светлината щеше да се движи по права линия, във водата тя се пречупва, от вертикална стана хоризонтална и получаваме 360 градуса – от 55- до 60-ватова ясна светлина, почти 10 месеца в годината”, споделя еко-предприемачът Илак Диас, който стои зад осветителния проект.

Инициативата носи името „Литър светлина”. Целта му е е да осигури устойчива енергия за бедните общности. Бутилките са в състояние да излъчват ясна светлина около 5 години, като белината предотвратява появата на микроорканизми във водата.

Втората стъпка е изграждането на соларни лампи за през нощта. Соларни микро панели се прикрепват към пластнмасовите бутилки. Всички използвани части са лесно достъпни на местно ниво.

Проектът стартира във Филипините през 2012г. В момента „Литър светлина“ обхваща 15 държави и осигурява светлина в повече от 850 хиляди домакинства. Идеята е до началото 2018 г. да станат 1 милион.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук