Иракските правителствени сили са започнали настъпление за освобождаване на западната част на град Мосул от екстремистката групировка „Ислямска държава”. Бойци от подразделението за бързо реагиране настъпват на фронт от около 14км. южно от Мосул към селото Абу Сейф, което е стратегически район, разположен над възвишение, гледащо към летището на града.

 „Обявяваме началото на нова фаза от операция Ниневия, за да освободим западната част на Мосул, както освободихме останалите му части. Основната ни мисия е да освободим цивилните граждани. Трябва да се погрижим за всички хора, които са разселени или са избягали от града”, заяви иракският премиер.

Сухопътната операция по освобождаване на втория по големина град в Ирак започна още през октомври 2016г. В нея участват правителствени сили, шиитско опълчение и кюрдски отряди. На 24 януари тази година бе официално освободена източната част на Мосул.

По данни на ООН в плен на екстремистите в Западен Мосул се намират над 750 000 души.  Мосул е последният голям град в Ирак под контрола на джихадистите. Ако градът бъде успешно върнат под контрола на правителствените сили, това би сложило край на половината от „халифата” на терористите в Ирак, отбелязва агенция Ройтерс.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук