Готов е пакет от мерки и в рамките на две седмици ще започнат преговори с ЕК по замразената европрограма за наука. Това каза пред БНР просветният министър проф. Николай Денков.

По-рано миналата седмица стана ясно, че са замразени междинните плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

„Използваме средства от националния бюджет за захранване на проектите. Ако си оправим проблемите, ще можем да искаме възстановяване на средствата от Европейската комисия, но тези средства ще бъдат възстановени не на 100% – това ни е наказанието”, заяви проф. Денков.

От думите му стана ясно, че извършеният между 24 и 28 октомври одит на управлението на програмата в МОН е установил редица несъответствия с регламентите на ЕК, в резултат на който Комисията подготвя доклад, който обаче все още не е изпратен до страната ни. Най-големият проблем, който одитът е открил, е недоброто разделение на властите – на тези, които дават парите и тези, които използват парите – вътре в МОН. Този проблем не е свързан с дизайна и структурата на програмата, проблемът е как тя се управлява категоричен е просветният министър.

В момента са възможни няколко варианта. Единият от тях включва изнасянето на управляващия орган на програмата извън МОН, като през месеците на създаването новата структура работата по програмата ще спре. Денков обяви още, че екипът на МОН ще се опита да убеди евроекспертите, че разделението може да бъде осъществено, без изнасянето на структура от министерството.

Междувременно проф. Денков постави и срок –  до края на април стратегията за развитие на науката и образованието в България да бъде представена на парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук