Бившият премиер на Италия Матео Ренци подаде оставка като лидер на лявоцентристката Демократическа партия, която управлява страната. Това се случи по време на националната асамблея на партията, която се провежда в Рим, съобщава агенция Ройтерс.

Ренци предложи да бъде свикан конгрес на демократите преди провеждането на предсрочни парламентарни избори. С оттеглянето си той цели да предотврати разцепление в партията заради разногласията по необходимостта от свикване на национален форум преди националния вот за парламент. Бившият премиер обаче си остави вратичка да се върне начело на формацията, като обяви, че нищо не го спира да се кандидатира отново за поста по-късно през годината.

Според устава на Демократическата партия, след подадената оставка от лидера, асамблеята може веднага да избере нов водач. Ако това не се случи, трябва да бъде свикан конгрес на политическата сила през следващите четири месеца.

Днес бившият италиански премиер призова партията да остане вярна на себе си, въпреки че е раздирана от вътрешни борби след загубата на референдума през декември 2016г., като лявото й крило заплашва да се отцепи и превърне в изцяло нова политическа формация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук