Премиерата на последния филм за околната среда на бившият вицепрезидент на САЩ Албърт Арнолд „Ал“ Гор ще бъде представен на кинофестивала „Сънданс”, ден преди отричащият климатичните промени Доналд Тръмп да седне в Белия дом. За първи път, фестивалът е обединен под една тема: климатът,  предава „Дойче веле”.

„Неудобното продължение: Истината за енергията” е втора част на спечелилия Оскар миналата година документален филм на Гор. Чрез него той ще се опита да образова младите хора за климатичните промени и Парижкото споразумение за климата.

„Мисля, че лентата ще бъде даде надежда на онези, които недоволстват срещу твърденията на Тръмп ”, каза режисьорът на филма Джон Шенк пред „Ройтерс”.

Тръмп каза, че няма такова нещо като климатични промени и постави под въпрос участието на САЩ в Парижкото споразумение. През 2012 той нарече глобалното затопляне концепция, измислена от и за Китай.

Продукцията на Гор е центърът на тазгодишния фестивал „Съданс”. „Новият климат” представя 14 филма и проекта и включва дискусии по въпросите за околната среда.

„Водата и енергията: ограбването на Калифорния” ще постави проблемите на щата Калифорния, свързани с достъпа до чиста вода.

Филмовият фестивал „Сънданс” е основан през 1985г. от Робърд Редфорд, за да подкрепя независимите кинопродукции. 118 летни ще бъдат представени на тазгодишното издание, което ще се проведе от днес до 29 януари.

„Тази година фестивалът ще покаже как изкуството може да влияе, провокира и обединява хората по целия свят”, каза Редфорд.

Тази седмица ще бъде представен документален филм за победата на Доналд Тръмп. Продуцентите обещават невиждани досега кадри.

Документалните филми, които стават все по-популярни, може и да доминират на фестивала, но ще бъдат показани и много международни продукции, включително и надеждите за Оскар.

„Призрачна история”, режисиран от Дейвид Лори, а за главната мъжка роля Кейси Афлек спечели „Златен глобус”, ще привлече много внимание.

За участие в „Сънданс” са подадени 13 782 заявления, 4 068 от чужбина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук