„Невъзможен сценарий”. Така заместник-министърът на външните работи на Полша Конрад Шимански нарече скорошните заплахи на вицепрезидента на Европейската комисия Юрки Катайнен, че Европейският съюз ще замрази правото на глас на Полша, ако тя не спазва върховенството на закона.

Шимански заяви, че такъв ход от ЕС е малко вероятен, цитиран от Полското национално радио.

„Ако Полша не се съобрази, ще бъдат създадени предпоставки за подобни предположения”, каза зам.-министърът в понеделник. Той добави, че „не съществува спор по отношение върховенството на закона” между Полша и ЕК, защото „това е водещ принцип в Конституцията на Полша”.

Според Шимански, реакцията на Комисията е била неадекватна спрямо предишното полско правителство, което е направило конституционни изменения.

През декември, Европейската комисия заяви, че смяната на шефа на Върховния съд на Полша е „абсолютна грешка” и призова Варшава да спре направените промени в Конституционния съд в двумесечен срок.

Полското външно министерство заяви, че направените изменения не са в разрез с европейските стандарти.

Исканията на ЕК теоретично могат да доведат до санкции за Варшава, но подобна стъпка трябва да бъде подкрепена единодушно от страните членки на ЕС. Унгария вече каза, че няма да подкрепи такива санкции.

Лидерът на управляващата партия „Право и справедливост” Ярослав Качински отново даде израз на евроскептичните си позиции в интервю за немския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Той заяви, че е съгласен с мнението американския президент Доналд Тръмп, че ЕС обслужва предимно интересите на Германия.

Висши служители на ЕС казаха, че чувстват, че трябва поне да опитат да гласуват това предложение, ако Полша не отстъпи по въпроса за ограниченията върху медиите и за промените в Конституционния съд.

Вицепрезидента на ЕК Юрки Катайнен смята, че Полша „тества лимитите”, които ЕС може да толелира, със своите политики, клонящи към авторитаризъм.

Той насърчи лидерите на страните членки, включително Меркел, да използват влиянието си върху Полша. Според Катайнен, ЕС може да прояви гъвкавост в някои области, включително фискалната политика, но спазването на върховенството на закона не подлежи на преговори.

В своето интервю, лидерът на „Право и справедливост” Качински приветства нежеланието на Тръмп да се намесва в работите на други страни и изрази увереност, че новият президент на САЩ няма да разруши НАТО.

„Много неща остават неясни, но Тръмп има едно преимущество – за разлика от Барак Обама, който критикуваше конституционните промени на Полша, Доналд Тръмп не се намесва в работите на други страни.”

Той отново призова страните членки от Съюза да се противопоставят на „германската хегемония” в него. Въпреки това, той заяви, че предпочита Ангела Меркел пред Мартин Шулц, бившият председател на ЕП, който ще се бори за канцлерското място през септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук