Министри на вътрешните работи и отбраната от 15 европейски страни се соразумяха в сряда да предложат нови мерки за гарантиране, че сухопътният машрут за миграция от Гърция към останалата част на ЕС ще остане затворен, предаде „Асошиейтед прес“.

Министрите на вътрешните работи и на отбраната на Австрия Волфганг Соботка и Ханс Петер Доскоцил, които бяха домакини на форума, заявиха, че е решено планът за спиране на миграцията през „Балканския маршрут“ да бъде изготвен до април.
В днешната среща участваха техни колеги от Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Албания, Македония, България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Гърция.

Някои от тези страни се превърнаха във входни или транзитни зони за потоците от стотици хиляди мигранти, които започнаха да се стичат към Европа през 2015-та. Други се противопоставят на разселването на тяхна територия на мигранти, които вече са в ЕС. Австрия изигра ключова роля при координацията за затваряне на миграционния маршрут миналата година.

Нелегалните мигранти продължават да идват в Европа през Балканския маршрут въпреки затварянето му. За това в значителна степен допринасят каналджиите, заяви австрийският министър на отбраната Доскоцил на пресконференцията след днешната среща, предаде ТАСС.

По думите му на равнище ЕС засега липсва обща позиция за преодоляване на миграционната криза. „Затова беше прието решение за изработване на план, който да бъде представен в периода април-май“, каза министърът.

Темата на днешната конференция във Виена беше укрепване на границите на ЕС за предотвратяване на нелегалната миграция през Балканския маршрут, както и какви спешни мерки да се вземат, ако че бежанските потоци към Европа от Близкия изток и Африка се увеличат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук