Увеличава се напрежението между Турция и Холандия, след като властите в страната на лалетата забраниха на двама турски министри да агитират за предстоящия референдум за промяна на турската конституция.

В събота, беше забранено кацането на самолета с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. По-късно турският министър на социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая се опита да стигне до Ротердам с кола от Германия, но беше изгонена обратно от холандските власти.

Привържениците на турския президент Реджеп Ердоган се събраха пред консулството във втория по големина град в Холандия, за да протестират срещу решението на местните власти. Полицията обаче използва водни оръдия, палки и кучета, за да разпръсне събралата се тълпа. Кметът на Ротердам обяви бедствено положение.

Турският премиер Бинали Йълдъръм се закани, че страната му ще даде силен отговор на неприемливото, според него, отношение на холандските власти към турски министри.

„Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит”, добави Йълдъръм.

Президентът на Турция нарече действията на холандците „нацистки”. По думите му, холандците не разбират от международна дипломация.

„Притеснени са като страхливци. Те са нацистки останки, фашисти. От тук издавам дипломатическа нота до Холандия. Може да забраните на самолета на министъра ни да кацне, но да видим как ще кацат вашите самолети в Турция от тук нататък”, закани се Ердоган. Ставало дума за дипломатически полети, а не за граждански, обясни президентът.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че се е обадил на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и е поискал от него да призове холандския премиер Марк Рюте да сложи край на „позорното”, по думите му, отношение към турски министри.

Според Чавушоглу, действията на Холандия са насочени срещу турското правителство и е „проява на враждебност към турците и исляма, както и на техния расизъм и фашизъм”.

Холандският флаг на сградата на консулството на страната в Истанбул беше свалено.

Холандската позиция не закъсня. Премиерът на страната Марк Рюте заяви, че нацистките сравнения на турския президент Ердоган „минават всякакви граници”.

„Разбирам гнева им, но това е изключително неприемливо”, заяви Рюте, цитиран от агенция „Ройтерс”.

Още няколко европейски държави попречиха на провеждането на своя територия на демонстрации за предстоящия референдум в Турция начело с водещи турски политици. Следвайки примера на Германия, властите в Цюрих и в австрийските градове Линц, Херцогенбург и Хьорбранц не дадоха разрешение за митинги, насрочени за петък вечерта. В началото на седмицата и Германия забрани агитациите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук