Бившият военен министър Николай Ненчев се изправя пред Софийския градски съд, обвинен в престъпление по служба, чрез което е нанесъл значителни вреди за Българската армия. Срещу Ненчев се води още едно дело във Военния съд.

Прокуратурата твърди, че от 5 май до 9 септември 2015г., заемайки длъжността министър на отбраната, Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на Военно въздушните сили.

Разследването е установило, че на 26 април 2015 г., Министерството на отбраната е сключило договори с Полша за ремонт на руските изтребители МиГ 29, на обща стойност 3 773 000 евро.

Вместо тези договори да бъдат изпълнени, Ненчев е наредил документите да стоят в служебната каса и да не се предприемат действия по изпълнението им.

Държавното обвинение твърди, че от престъплението на военния министър са настъпили вредни последици за Българската армия. Създадени са и предпоставки за тежки летателни инциденти.

Президентът Румен Радев е свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Между двамата имаше задочен спор за състоянието на авиацията.

Румен Радев беше начело на ВВС до 1 август миналата година, когато си подаде оставката, за да се включи в президентската надпревара.

„Изтребителната ни авиация беше напълно приземена“, каза на 16 август 2016г. Радев в първата си пресконференция след напускането на армията. Тогава той мотивира решението си да се оттегли от поста така:

„Никога не съм бил против съвместна охрана с друга държава член на НАТО. Против съм друга държава да иззема функциите на нашите ВВС. Разбира се, че винаги е добре дошло да тренираме и да дежурим с наши партньори от НАТО, това означава повече сигурност за региона и за страната ни – но само при условие, че те пазят небето ни с нас, не вместо нас. Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас, това е загуба на национално достойнство.”

Радев каза, че с тогавашния военен министър Николай Ненчев са се разминали по концепцията на изпълнението на мисията еърполисинг.

„Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза“, каза ген. Радев.

Още 23 свидетели са призовани в Софийския градски съд.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук