Забраната, наложена от президента на САЩ Доналд Тръмп, на граждани от мюсюлмански държави да пътуват до САЩ, е незаконна и „долна”, заяви върховният представител на ООН за правата на човека Зейд бин Раад ал Хусейн.

Йорданецът Зейд написа в Туитър, че дискриминацията, основана единствено на националност, е забранена съгласно закона за правата на човека. Върховният комисар посочва, че „американската забрана е и „долна” и пилее ресурси, нужни за истинска борба с тероризма”.

Миналия петък президентът на САЩ подписа указ за прекратяване на приема на бежанци за поне 120 дни, конкретно на сирийски бежанци, и забрани на граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в страната.

Мерките бяха въведени седмица след встъпването в длъжност на Тръмп и бяха остро критикувани през почивните дни. Реакциите на ООН обаче изглеждаха до голяма степен безразлични, посочва АФП.

В събота в комюникето Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграция не се споменаваше указът, а мерките не бяха осъдени.

Междувременно иракският парламент гласува да се поиска от правителството да „отвърне на удара“ против забраната на американския президент, предава информационната агенция FARS. По-късно днес външният министър на Ирак Ибрахим ал Джафари ще се срещне с посланика на САЩ в страната, за да обсъдят решението на новия лидер в Белия дом.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук