Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия се спазва до голяма степен, но има изключения и хуманитарната помощ не достига до обсадените райони, където хранителните стоки са на привършване. Това заяви в Женева специалният пратеник на ООН за страната Стефан де Мистура, цитиран от „Ройтерс”.

Де Мистура каза, че 23 автобуса и сирийски шофьори, участвали в проведени в последно време евакуации, не могат да напуснат селата Фуа и Кефрая в северозападната провинция Идлиб, тъй като са блокирани от въоръжени бойци.

Двете шиитски села са единствените населени места в региона, които не са под контрола на джихадистите от групировката Джебхат Фатах аш Шам, доскоро клон на терористичната мрежа Ал Каида в Сирия, и съюзени с нея фракции.

Продължават и сраженията в долината Уади Барада, където са източниците на вода за столицата Дамаск и нейните околности, добави Де Мистура.

Той е научил, че ООН ще бъде поканена за участие в преговорите за Сирия в Астана на 23 януари, които ще имат за цел укрепване на примирието и съгласуването на някои общи идеи за политическото бъдеще на страната. Все още обаче няма изпратени официално покани или потвърдени дати за преговорите в казахстанската столица, допълни Де Мистура.

Шест цивилни, сред които четири деца, са били убити при бомбардировка на контролиран от бунтовници район в северната сирийска провинция Алепо днес, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че сирийски военни самолети са обстрелвали село Бабака, в западната част на региона. Това е първата по рода си атака в района след влизането в сила на 30 декември на договореното с посредничеството на Русия и Турция споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, отбеляза центърът. ДПА посочва, че нападението е в нарушение на примирието.

Много от цивилните, които бяха евакуирани миналия месец от контролираната тогава от бунтовници източна част на град Алепо, сега са настанени именно в западните покрайнини на едноименната северна сирийска провинция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук