Фейсбук вече има името ви, приятелите ви и снимките ви – сега искат и мислите ви.

Според информацията, социалната мрежа да създаде телепатична технология, която да разчита мозъчните вълни и да ги изпраща към хората. По този начин споделянето на статуси или качването на снимки ще бъде много по-лесно.

За свободните работни места в тайната сграда на Фейсбук „Сграда 8”, се търсят предимно учени с докторски степени в областта на „мозъчно-компютърния интерфейс” или „образната диагностика”, за двугодишен проект.

По друга обява за същия период се търси специалист, който да създаде „комуникационна и компютърна платформа на бъдещето”.

Идеята на Фейсбук да чете мисли звучи като научна фантастика и може да се превърне в най-големия кошмар. Това обаче не е първият път, когато компанията анонсира подобни намерения.

Преди време, Марк Зукърбърг, милиардерът, който създаде Фейсбук, определи телепатията като „оптималната комуникационна технология” и „начин да уловиш емоцията в нейната най-чиста и перфектна форма”.

„Един ден ще можем да изпращаме мислите си един на друг директно, използвайки технологиите. Само ще си помислиш нещо и приятелят ти веднага ще може да го почувства, ако ти искаш. Това ще е оптималната комуникация”, каза Зукърбърг през 2015.

Миналата година той каза, че светът ще се отиде извън настоящето, виртуалната реалност ще намери още по-завладяващи начини за общуване.

„Много е важно хората да имат силата да го направят, за да споделят с останалите хора”, каза създателят на Фейсбук.

Технологиите, за които Марк Зукърбърг говори са десетилетия напред. Обявите за работа обаче ясно подсказват, че Фейсбук няма да чака. Компанията е доказала, че може да действат много бързо и находчиво, що се отнася до нови технологии, които биха доминирали над социалната им мрежа. Затова например купиха Инстаграм.

Технологията за четене на мисли е в своя зародиш. Учените обаче от дълго време изследват мозъчните вълни. Специалисти от университета Вашингтон миналата година демонстрираха, че могат да разберат дали субекта гледа снимка на лице или на къща. Преди това, няколко свързани мозъка успяха да играят на игра, отговаряйки на 20 въпроса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук