Бившият изпълнителен директор на БДЖ Олег Петков получи присъда от 4 години лишаване от свобода. Това постанови Софийски градски съд по внесен обвинителен акт на Софийска градска прокуратура. Освен това, Петков е лишен от правото да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество за срок от 5 години.

Олег Петков беше обвинен в това, че за периода 04.10.2006 г. до 11.02.2008 г., в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на БДЖ, умишлено е нанесъл вреди на дружеството на стойност 1 361 062 лв.

По същия обвинителен акт, друг бивш изпълнителен директор на БДЖ – Христо Монов, получи условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Той също бе лишен от право 4 години да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество, съобщиха от прокуратурата. Обвинението на Монов е за нанесени щети в размер на 201 111 лв. Той бе обвинен, че на 19.11.2008 г., в качеството си на изпълнителен директор на БДЖ ЕАД, не е положил достатъчно грижи при ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество. В нарушение на разпоредби от Устава на БДЖ, Монов е сключил договор с фирма „АРВЕКС”  АД – Швейцария за покупко-продажба на до 30 бр. спални вагони, на цена по-висока от пазарната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук