Обсъжда се разполагането на американски сухопътни войски в Северна Сирия, които да се бият с бойците на „Ислямска държава“,  съобщава Си Ен Ен, като се позовава на източник от министерството на отбраната.

Решението обаче зависи от Доналд Тръмп, който поръчал на секретаря по отбраната до края на месеца да излезе с предложение как да бъде неутрализирана групировката „Ислямска Държава“

В Сирия действат малък брой американски военни от специалните сили, като предишното правителство на президента Барак Обама отказваше да изпрати бойни сили в страната поради съществуващия риск. Ако предложението бъде одобрено, американски части могат да заминат в Сирия до седмици. Това ще означава и фундаментална промяна в нагласата на администрацията на Щатите да поемат подобен риск. Разполагането на по-големи контингенти изисква сериозно подсигуряване, както по сушата, така и по въздуха.

Може да се счита, че намеренията на САЩ са сериозни и в скоро ще станат официални, след като властите обсъждат конкретни въпроси по разполагането на конвенционални сили, се казва още в репортажа на Си Ен Ен. Според очакванията войските ще бъдат разположени първоначално в Кувейт и след това – в Сирия.

Каква точно ще бъде мисията на американските части – не е ясно, но една от целите ще е да се осигури спокойствие на Турция, че кюрдските части не представляват заплаха за интересите на Анкара. Припомняме, че на 9-ти февруари, след телефонен разговор между Тръмп и Ердоган, новият директор на ЦРУ Майк Помпео посети Турция.

Администрацията на Обама постави лимит върху броя на американските части, които могат да се намират в Ирак към даден момент. В резултат,  частите се разполагаха според това колко треньори и съветници са необходими. В момента лимитът е за 5,262 –ма военни, а на територията на Ирак се намират 5,155 –ма американски военнослужещи. Има стотици обаче временно назначени, които не влизат в тази бройка.

Тръмп може да отмени ограниченията и по този начин да бъдат изпратени цели бойни единици, не само временни мисии. Според висши американски военни, така ще се даде възможност за повече операции, но от друга страна правителството на Ирак ще трябва да приеме американското военно присъствие.

От друга страна, трябва да се изясни в какви граници ще бъде сътрудничеството с Русия и ще продължи ли въоръжаването на кюрдските части в Северна Сирия, които по времето на Барак Обама бяха подкрепяни от Съединените щати. Сега е ясно, че Турция се дразни от това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук