Валутата на еврозоната няма да се разпадне – нито сега, нито през следващите 20 години, заяви в четвъртък европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Тези негови коментари са в отговор на Тед Малок, спряган от различни медии за най-вероятния нов посланик на САЩ в Европейския съюз, който заяви пред Би Би Си, че е „къс“ в евро (продал е евро „на зелено“ на валутния пазар), тъй като счита, че единната европейска валута може да се срине в следващите 18 месеца.

Не мисля, че това представлява една много информирана преценка. Еврото няма да се разпадне, нито за 18 месеца, нито в рамките на 10 или на 20 години, посочи Московиси пред репортери при влизане на среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната).

Ние имаме единна валута, която е основен фактор за нашето единство и нейната употреба не представлява опит за разделение на Европейския съюз, каза той.

Ще разочароваме онези, които вече ни виждат мъртви. Ние би трябвало винаги да имаме предвид думите на Марк Твен: „Информациите за моята смърт са силно преувеличени“, допълни Пиер Московиси.

Запитан дали това означава, че отношенията между новата администрация на САЩ и ЕС са направили лош старт, Московиси отговори: Нека бъдем хладнокръвни. Според него някои от политиките на новия американски президент Доналд Тръмп показват склонност към протекционизъм и национализъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук