Гърция

Около половината от германците са против облекчаването на дълга на Гърция, като в същото време, всеки 3-ма от 10 анкетирани желаят затъналата в дългове страна да напусне еврозоната, показват резултати от публикувано в петък проучване, съобщава „Ройтерс“.

Според анкета на компанията за проучвания INSA по поръчка на вестник „Билд“, 46,4% от хората, живеещи в Германия, смятат, че облекчаване на гръцката дългова тежест би било несправедливо за другите страни, възприели единната валута.

Едва около една пета (или 18,4%) от анкетираните не споделят това виждане, докато 9,1% заявяват, че въпросът не ги интересува.

В началото на седмицата Атина и нейните кредитори в лицето на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) се споразумяха да възобновят преговорите по прегледа на спасителната програма за Гърция, след продължителен застой. Това, обаче е възможно, ако Гърция се съгласи на мониторинг на реформите и след 2019-та.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард заяви в сряда, че към момента Гърция не се нуждае от ново т.нар. „подстригване“ на дълга, но добави, че са необходими мерки за неговото преструктуриране и за намаляване на лихвите по заемите, отпуснати на Атина по досегашните програми.

Трябва да се има предвид, че правителството на Германия, в която предстоят парламентарни избори на 24-ти септември, е против идеята за опрощаване на гръцкия дълг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук