Американският съюз за граждански свободи внесе жалба срещу новата директива на Белия дом, с която се спира приема на бежанци и граждани на шест държави от Близкия изток и Африка.

Правозащитниците смятат, че новата забрана по нищо не се различава от старата, чието изпълнение беше блокирано от съда преди месец.

Федерален съдия в американския град Сиатъл, щата Вашингтон, заяви, че към момента не може да се произнесе по новия имиграционен указ на президента Доналд Тръмп.

Съдия Джеймс Робърт, с чието решение бе блокирано действието на първоначалния имиграционен указ, заяви, че преди да се произнесе по случая е необходимо да бъде внесено оплакване по новия указ.

От своя страна, главният прокурор на щата Вашингтон – Боб Фъргюсън смята, че новата разпоредба дискриминира мюсюлманите, следователно е противоконституционна.

Тази седмица говорителят на Белия Дом Шон Спайсър изрази увереност, че пренаписаният указ ще устои на потенциални атаки в съда.

Междувременно, федерален съдия в Мадисън, щата Уисконсин, наложи временна забрана на указа, след като мъж от Сирия подаде иск с мотивите, че документът противоречи на Конституцията и възпрепятства семейството му от Алепо да се присъедини към него в Уисконсин.

Новият указ на президента Доналд Тръмп, който ще влезе в действие в четвъртък, налага забрана за издаването на визи за хора от шест държави с предимно мюсюлманско население – Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан – и временно преустановява американската бежанска програма.

Припомняме, че първият си антимиграционен указ, 45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп подписа малко след като встъпи в длъжност. Той забрани на граждани от 7 държави с предимно мюсюлманско население – Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен – да влизат в страната. Указът предизвика хаос по летищата в целия свят, стотици хиляди излязоха по улиците, за да изразят несъгласието си с миграционната политика на Доналд Тръмп.

Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на указа, а по-късно и Федералният апелативен съд в Сан Франциско отмени миграционния указ.

Според Белия дом временната забрана целяла да бъде ограничено влизането на терористи от „Ислямска държава”.

Да прилага указа отказа и изпълняващата длъжността министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, затова тя се прости с поста си. На нейното място бе назначен спорният кандидат Джеф Сешънс, за когото се предполага, че поддържа тесни връзки с Русия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук