Европейската комисия е готова да предложи обхватна реформа, имаща за цел да спре практиката националните правителства да омаловажават ролята си във взимането на решения в Брюксел. Идеята е при гласуванията, в които националните власти имат тежест, да няма опция „въздържал се”. По този начин позицията на всяко едно правителство ще бъде обявявана публично. В момента големи държави понякога отказват да заемат позиция по спорни въпроси, като по този начин оставят Брюксел да плаща политическите последствия. Подобна реформа ще помогне на Комисията да не се налага тя да взема окончателно решение в случай на въздържали се. Идеята е предложена от председателя на Комисията Жан–Клод Юнкер.

Дали обаче е възможно това да се случи, все още не е ясно.  За да бъдат приети промените, те трябва да бъдат одобрени както от националните правителства, така и от Европейския парламент. Редица международни корпорации вече изразиха тревога, че подобни реформи ще накарат политиците да се влияят повече от общественото мнение по спорни въпроси.

Недоволството на Юнкер от настоящата ситуацията не е нещо ново. В годишната си реч относно състоянието на Съюза той заяви:

„Не е правилно комисията да бъде принудена от парламента и съвета да взема решение, когато държавите членки не могат да решат сами. Ще променим тези правила, това не е демократично”, коментира Юнкер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук