Хиляди демонстранти излязоха на протести в няколко американски града, за да изразят недоволството си от управлението на американския държавен глава Доналд Тръмп.

Инициативата беше по повод Деня на президента, а протестът премина под надслов „Денят не на моя президент“.

Демонстрации имаше в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго, Атланта и Солт Лейк сити.

Протест срещу Тръмп имаше и в Лондон. Хиляди демонстранти се събраха пред парламента във великобританската столица, за да изразят недоволството си срещу държавното посещение на Доналд Тръмп в Обединеното кралство.

Това е трети митинг в Лондон в знак на протест срещу това посещение. И на първия протестен митинг, на 30 януари, отново се събраха хиляди хора. В началото на февруари недоволните бяха 10 000.

Снощният митинг бе съвместно организиран от „Коалицията Спрете Тръмп”, инициативата „Ден без нас“, който беше в подкрепа на мигрантите във Великобритания.

„Не на Тръмп“, „Не на забраната за мюсюлмани“, „Обединени срещу дявола и идиотите“, бяха част от плакатите, които протестиращите издигнаха, изразявайки отношението си към Тръмп.

Демонстрантите обясняваха, че са против неговата мигрантска политика, която превръща расизма, женомразството и ислямофобията в нещо нормално.

„Ако не се вдигнем срещу тази политика означава, че фактически ставаме съучастници“, казаха демонстрантите.

Близо 1,9 млн. души се подписаха под петиция, призоваваща държавното посещение на Тръмп да стане обикновена официална визита.

Вчера депутатите проведоха дебат именно по въпроса доколко е обосновано това държавно посещение. Организирането на държавно посещение говори за това, че „британският парламент и британската нация одобряват Тръмп“, каза депутатът от лейбъристката партия Пол Флин.

Покана към Доналд Тръмп отправи премиерът Тереза Мей, при посещението си във Вашингтон миналия месец.

Не такива са настроенията в Канада. Данни от социологическо проучване на института за изследване на общественото мнение „Ангъс Рейд” съобщи, че ¼ от канадците подкрепят миграционната политика на Доналд Тръмп и считат, че Канада трябва да въведе също временна забрана за влизане на гражданите на редица мюсюлмански страни. Според експертите, това е знак, че в обществото започва да се сформира определено отношение спрямо мигрантите. 57% от канадците подкрепят политиката на отвореност на правителството спрямо бежанците. 18% пък смятат, че страната им трябва да приема още повече бежанци.

Забелязва се обаче и тенденция на намаляване на толерантността спрямо тях. Така 38% от отговорилите не искат в техния район да живеят семейства бежанци. В Квебек процентът на тези хора е най-висок – 46%, а в Британска Колумбия – най-нисък /28%/. В изследването са взели участие 1508 пълнолетни канадци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук