Служебният министър на образованието проф. Николай Денков определи като недопустимо прикриването на престъпления в училище и осъди поведението на директорката на частната гимназия „Езиков свят” Василка Николова, в което е учил обвиненият в убийство Йоан Матев. Проф. Денков добави, че директорката няма място в образователната система. Той обаче подчерта, че в случая става дума за частно училище и МОН няма правата да предприема действия в тази посока.

По данни на прокуратурата – директорката на ЧЕУ „Езиков свят” Василка Николова е била сред хората, разпознали Матев на кадрите на МВР от видеонаблюдението в деня на убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015г. В съда обаче беше обявено, че никой от училището не е подал сигнал в полицията.

По-рано днес Василка Николова публикува отворено писмо до медиите.

„Призовавам да бъде спряна безпрецедентната медийна атака, насочена срещу мен лично и срещу моите колеги във връзка с убийството на Георги Игнатов и призовавам да бъдат оставени прокуратурата и съда да изпълнят задълженията си съгласно закона. Тежестта на извършеното престъпление и големият медиен интерес към него по никакъв начин не могат да оправдаят погазването на всички юридически и морални принципи по отношение на мен и моите колеги, които биваме представени пред българското общество като пряко замесени в прикриване на престъпното деяние”, пише Николова.

В същото време говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е трудно да се докаже прикриване.  И все пак от Софийската градска прокуратура заявиха, че ще разследват всеки, за който се докаже, че е имал информация, че задържаният Йоан Матев е свързан с убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина. Ще бъдат повдигнати обвинения за помагачество на лицата, за които се докаже, че са знаели за убийството, уточниха още от прокуратурата. Арнаудова допълва, че в момента се работи по версията, че доста хора са знаели, че Йоан Матев е извършител на престъплението.

„По отношение на брат му, чието съдействие в крайна сметка получихме, има разпоредба, която сочи, че когато личното укривателство е извършено от баща, майка, брат, тогава деянието не се наказва”, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук