Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов гостува в студиото BIT с коментар за реалните причини за евентуално касиране на изборите, за капаните при гласуването в чужбина и за провала на машинното гласуване.

Категорично ли е, че няма да има машинно гласуване на тази избори?

Да. И последиците са, че хората няма да имат възможност да избират как да гласуват, но при всички положения всеки ще може да упражни правото си на глас. Не мисля, че заради това обстоятелство е сериозно да се говори за касиране на изборите, защото никой няма да бъде лишен от правото да гласува. ЦИК положи всички усилия да изпълни решението на ВАС. Фирмата, която кандидатства, беше свършила доста голяма предварителна работа, показаха разработен модел, който до голяма степен съвпадаше с това, което и ние искахме да видим, но нямаха капацитета да направят всички нужни машини. Такъв риск не искахме да поемаме.

Как си обяснявате, че влязохме в подобен обяснителен режим за машинното гласуване? Предвид на това, че още през 2014г. е взето решението след президентските избори да бъде въведено подпбно гласуване.

Не се очакваше, че следващите избори ще бъдат предсрочни и ще бъдат едва след четири месеца. Имаше един доста дълъг пробен период с машинно гласуване в ограничен брой секции. Не мисля, че има нещо фатално в това, че за тези предсрочни избори няма да има машинно гласуване. Но след кампанията би трябвало да работим активно, за да можем да го внедрим на следващите редовни избори. Има един много важен въпрос, който не се обсъжда – необходимо ли е във всички секции да има и машина, и традиционно гласуване или може да има специализирана секция за машинно гласуване и желаещите да упражнят този тип вот да подават предварителни заявления. Това би създало по-елегантна и много по-евтина организация за машинното гласуване.

Срокът за подаване на заявление за гласуване от чужбина изтича утре, 28-и февруари. Има ли сигнали за проблеми при подаване на заявленията?

Като цяло процедурата не е тежка. Допускат се обаче голям брой технически грешки от рода на сбъркани лични данни. Нека всички, които искат да гласуват извън страната, да подадат заявления. Трябва да бъде проявена солидарност, за да не се образуват опашки и да няма затруднения в самия изборен ден.

Преди няколко дни споменахте, че едва ли машинното гласуване може да се окаже фактор за желание за касиране за изборите. Какви са факторите, които биха могли да бъдат използвани?

Причините за касирането на изборите, трябва да бъдат свързани с невъзможност за упражняване на право на глас или неправилно отчетен глас.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук