Отбелязват се две години от създаването на първата в Европа промюсюлманска, антирасистка и мигрантска партия. Тя бе създадена през 2015-а година в Холандия и носи името „Denk”, което в буквален превод означава „мисля”. Партията е предназначена за имигранти и граждани с чуждестранен произход. Нейни основатели са двама холандски депутати с турски произход – Тунахан Кузу и Селджук Йозтюрк. Корените на структурата са заложени още в края на 2014 г., когато двамата решават да напуснат своята социалдемократическа фракция след спор за интеграционната политика на правителството.

 „Движението”, както членовете сами определят организацията си, си е поставило за цел да пази интересите на мигрантите и гражданите, които имат чуждестранен произход.  Мотото на партията е „Гласът на нечутите”. Партията често е критикувана и описване като „дългата ръка на Анкара” в Холандия. Нейните председателите обаче приемат твърдението с насмешка и коментират, че нямат нужда от чуждестранни пари или влияние.

Според социологическо проучване от миналата седмица, 40 на сто от турско-холандските избирателите ще гласуват за партията „Мисля” на предстоящите парламентарни избори в страната. Те ще се проведат на 15-и март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук