Докато Европа и САЩ имат някои политически разминавания, европейските киномани ще се възползват от Холивудското участие на Берлинския филмов фестивал „Берлинале”, който започва днес, пише „Гардиън“.

През последните години, фестивалът в немската столица Берлин се откриваше от претендентите за „Оскар”. Тази година обаче, фестивалът с най-много аудитория ще започне с премиера на биографичния филм за джаз китариста Джанго Райнхард. Ще бъде поставен фокус върху преследванията на семейството му в окупирания от нацистите Париж. Филмът е режисьорски дебют на французина Етиен Комар.

Междувременно, драмата на режисьора Орен Моверман – „Вечерята”, в която участват Ричард Гиър, Стив Куган, Ребека Хал и Лаура Лини, е единственият американски филм, който се състезава с останалите 18 претенденти, за наградата „Златна мечка”.

Режисьорът на „Първичен инстинк” Пол Верхоевен ще председателства 7-членното жури. Американската актриса Маги Джилънхол, немският актьор Олафур Елиасън и мексиканският режисьор Диего Луна също ще изберат победителите.

Миналата година „Берлинале” затвърди позициите си на политически ангажиран фестивал, награждавайки „Огън в морето”. Документалният филм на Джанфранко Роси показва остров Лампедуса, който се превърна в пристан на много бежанци, които пристигат в Европа. Лентата е силен претендент за „Оскар”.

Малко преди откриването на 67-то издание на фестивала, артистичният директор Дитер Кослик потвърди този ангажимент, заявявайки, че въпреки всички „трусове в света”, фестивалът е „неповторимо празник”, обединяващ хора, които имат смелостта и куража да променят нещо.

Един от филмите, които ще ви накара да помислите за бъдещето на континента е „Тара” – научна фантастика, която изобразява разделена Европа, а хората са принудени да избират.

Немският режисьор Филип Каделбач показва алтернативна Европа. Продукцията на Би Би Си „Ес Ес – Джи Би” (SS-GB) показва завладяването и окупирането на Великобритания от нацистите.

Великобритания ще бъде представена от „Трейспотинг 2”, в който участва и българката Анжела Неделкова.

Френската актриса Катрин Деньов и Пенелопе Круз също ще се представят на фестивала.

Директорът на „Берлинале” Дитер Кослик беше критикуван миналата година, защото поканил филми като „50 нюанса сиво”, които сваляли интелектуалното ниво. Затова тази година той иска да се забележи, че няма много развлекателни продукции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук