Републиканците в Конгреса на САЩ започнаха здравна реформа

381

Републиканското мнозинство в Конгреса на САЩ даде началото на здравна реформа, с която ще бъде отменена системата на здравно осигуряване, въведена от бившия президент Барак Обама. Планът за здравна реформа на републиканското мнозинство е съгласуван с президента Доналд Тръмп.

Системата на здравно осигуряване „Обама кеър” бе гласувана през 2010г. от тогавашното демократическо мнозинство в Конгреса. Тя даде възможност на повече от 20 милиона американци да получат здравно осигуряване. Републиканците  имат мнозинство в двете камари на Конгреса. Те плануват от години да отменят реформата на демократите и сега това е техен законодателен приоритет, отбелязва Франс Прес.  Законопроектът, представен от тях, ще бъде разискван в следващите месеци в Конгреса. Той премахва задължението за здравно осигуряване на всички граждани и целта му е да отмени задълженията на федералната държава в тази сфера. Текстът предвижда запазване на две важни постижения на здравната система на Обама, а именно: възможността децата да са защитени от здравната осигуровка на родителите им до навършване на 26 години и забраната застрахователите да дискриминират пациентите в зависимост от медицинските им досиета.

По-рано миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви пред Конгреса, че системата, въведена от Обама, рухва заради високите цени на индивидуалните здравни застраховки в редица щати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук