Руските власти въвеждат в страната купони за храна за социално слабите. Новата програма ще струва на държавата 240 милиарда рубли – около 4 милиарда долара, съобщава местния вестник „Газета”. Изданието се позовава на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Купоните ще осигуряват възможност на бедните да купят храни, които преди не са могли да си позволят. Сред тях са прясно охладено месо, риба, яйца, плодове и зеленчуци. Програмата ще бъде на „точков” принцип, като се отбелязва, че няма да има натрупване на точки – ако не са използвани за дадения месец, няма да могат да се ползват през следващия. Очаква се участниците в програмата да бъдат между 15 и 16 млн. души.

Руският икономист Сергей Смирнов описа програмата като „странна” и поясни, че с подобни въпроси трябва да се занимава не промишленото ведомство, а министерството на труда и социалната защита.

„Ясно ми е защо министерството на промишлеността и търговията иска да осъществи тази програма – това е и подкрепа за родните производители. Според мен обаче родните производители днес нямат особени проблеми – вносът намаля, преориентира се към други страни, собственото производство реално нарасна”, коментира Смирнов.

Идеята на промишленото министерство напомня американската програма за преференциални покупки на хранителни стоки, отбелязва Наталия Зубаревич от руския Независим институт за социална политика.

Американската програма носи името „Food Stamp Program”. Тя осигурява хранителна помощна хората, които имат ниски доходи. Програмата е администрирана от Министерството на САЩ земеделието. Сумата, която получава едно домакинство зависи от размерите на неговите доходи и разходи. Домакинствата могат да използват купоните, за да плащат за храна в супермаркети, магазини и други храни на дребно, включително пазари на някои селскостопански производители.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук