Руските власти обмислят да екстрадират шпионинът Едуард Сноудън в САЩ – действие, което трябва да подобри връзките с президента Доналд Тръмп, пише „Ен Би Си Нюз”. Докладът цитира неназоват американски висш държавен служител, който анализира разузнавателни доклади, свързани с плановете на Русия да се „подмаже” на новата администрация. По време на кампанията си, Тръмп нарече Сноудън „предател” и заяви, че той трябва да бъде съден за държавна измяна.

Не е ясно дали планът за преместване на Сноудън е извън етапа на обсъждане. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност е в Русия от юни 2013г. Той пристигна в Москва от Хонг Конг, месец след като журналистът Глен Грийнуалд и медии от целия свят започнаха да публикуват шокиращи разкрития за състоянието на американското наблюдение, с които Сноудън се беше сдобил, благодарение на позициите си.

Русия му даде убежище за една година, но после го удължи за още 3. Сноудън в момента търси убежище на друго място, с което САЩ нямат договор за екстрадиция.

Пред „Ен Би Си”, адвокатът на Сноудън Бен Уизнър каза, че не е получавал такава информация и че няма поводи за притеснение.

Говорителят на руския президент Владимир Путин отрече информация. От Министерството на правосъдието признаха пред „Ен Би Си”, че смята да продължи делото срещу Сноудън, което започна през 2013г. Обвиненията включват кражба на правителствени документи и две за нарушаване на Закона за шпионаж от 1917 г. Най-малко 30 години затвор грозят Сноудън, ако бъде осъден.

Новото в доклада е, че наскоро Русия удължи убежището на Русия с 2 години. „Ню Йорк Таймс” съобщи миналата година, че Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, призна, че срокът е удължен.

Захарова каза, че изказванията, че връщането на Сноудън в САЩ ще е „подарък” за Тръмп, идват от Мичъл Морел, бившият директор на ЦРУ.

Като оставим настрана достоверността на доклада, Сноудън публикува в профила си в Туитър, че случващото се доказва, че той не работи с руското правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук