На сайта на руското Външно министерство вече може да се види нова рубрика, носеща името „FAKE”. В нея ще бъдат публикувани редица публикации на чуждестранни медии, в които се съдържа невярна информация за Русия. Говорителката на ведомството Мария Захарова изрази съжаление, че рубриката ще се попълва редовно.

Тя коментира, че няма да бъдат поместени всички публикации и репортажи с „недостоверни информации за Русия”, а целта е да се покаже „основната тенденция в публикуването на лъжливи новини за нашата страна и да се направи всичко възможно за спиране на тяхното тиражиране”.

Захарова допълни, че списъкът с лъжливите новини за Русия няма задачата да заклеймява чуждитестранните медии, а да им помогне „по-добре да разберат действителността”.

Към момента на онлайн платформата присъстват само четири съобщения на медии от САЩ и Обединеното кралство. Общото в тях е едно: обвинения към властите в Москва.

Например тв канал Ен Би Си, позовавайки се на източници от американското разузнаване, съобщава, че укриващият се в Русия беглец Едуард Сноудън ще бъде даден на Доналд Тръмп като „подарък”.

Лондонският „Телеграф” разкрива руски заговор за убийството на премиера на Черна гора, а агенция „Блумбърг” цитира обвиненията от миналата седмица на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон, че Москва се опитва да повлияе на изборите чрез кибератаки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук