Президентът Румен Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Георги Костов.

Служебният вътрешен министър Пламен Узунов коментира, че до освобождаването на Костов се е стигнало, след като той е накърнил интересите на МВР и на обществото и е уронил престижа на МВР. В периода 2015-2016 г. Костов е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на институцията, с което те са били отстранявани от работа не по установения ред. „Доброволно” са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности. Натискът е бил политически и става дума за петима души, допълни още Узунов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не пропусна да коментира действията на служебния кабинет и подписания указ от Радев.

Явно е, че ще се направи интервенция. БСП  се готви да купи изборите. Със смяната на областните управители, главния секретар… Сега сигурно ще започнат и полицейските началници,” коментира Борисов.

Лидерът на ПП Герб обяви още, че е учудващ фактът, че тези смени се правят в градове, където партията му няма добри резултати, като например Перник, Видин, Враца и Монтана. Според  Борисов най-вероятно по тази схема предстои да бъдат сменени и полицейските шефове по места.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова определи предложението за уволнение на Георги Костов като опит за натиск за кадрови промени в системата.

Това е опит всъщност за натиск върху системата на МВР, за да се извършват реално кадрови промени в структурите на Областните дирекции на полицията и масова чистка вече и в МВР. Първо, видяхме как Отбраната пое подготовката и координацията на изборите, а сега видимо овладяват и МВР. Не на последно място, видяхме чистката, която започна и масовото нахлуване през задния вход във властта – на кадри на БСП и кадри от предишните коалиции“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук