Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради опита с балистична ракета, извършен от Северна Корея, поискаха Съединените щати, Япония и Южна Корея, предадоха „Ройтерс“ и „Франс прес“. Очаква се Съветът да се събере по-късно днес. От своя страна, Северна Корея определи ракетния опит, извършен в нарушение на резолюции на ООН, като успешен. В изявление, разпространено от държавната информационна агенция, страната декларира, че е изстреляла пробно нов вид балистична ракета с твърдо гориво, способна да носи ядрена бойна глава, със среден до голям обсег.

Това е първият път, в който обещанието на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да поеме твърд курс към режима в Пхенян е подложено на изпитание, отбелязва „Ройтерс“.

Балистичната ракета, изстреляна в неделя от Северна Корея, е прелетяла около 500 км., след което е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония. Японският премиер Шиндзо Абе, който по това време беше на посещение в САЩ заяви, че най-новото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея е недопустимо.

„Пхенян трябва напълно да спазва съответните резолюции на СС на ООН. По време на срещата на върха, която имах с президента Тръмп той ме увери, че САЩ винаги ще са на 100 процента с  Япония“, каза японския премиер Шиндзо Абе по време на общата пресконференция с Доналд Тръмп.

Самият американски президент пренебрегна въпроса на репортер за съобщенията, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в Японско море. Във Вашингтон говорител на Стратегическо командване на армията на САЩ заяви, че ракетата е била със среден обсег на действие и че подобни ракети не представляват заплаха за Северна Америка. Говорителят не уточни дали изстрелването е било успешно или е завършило с провал, съобщи „Ройтерс“. Той добави, че САЩ ще продължат внимателно да следят тези провокационни действия на Северна Корея и ще бъдат напълно ангажирани да работят в тясно сътрудничество със съюзниците на Вашингтон – Република Корея и Япония.

Американски представител, пожелал анонимност, заяви, че администрацията на Доналд Тръмп е очаквала подобна провокация на Пхенян скоро след встъпването си в длъжност и че ще помисли какви ответни действия би могла да предприеме.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук