предсрочни парламентарни избори
На снимката: Японският премиер в оставка Шиндзо Абе

Япония трябва да укрепи противоракетната си отбрана, заяви в петък премиерът Шиндзо Абе. Той постави въпроса, въпреки че това са последните дни от мандата му, след като реши да подаде оставка по здравословни причини – знак, който според  анализатори говори за важността, която той придава на въпроса.

В изявление премиерът предупреди, че средата за сигурност в страната е изправена пред все по-големи предизвикателства, имайки предвид заплахата от балистични ракети, създадени от Северна Корея, и постави под въпрос дали Япония може да се защити достатъчно само със системи за прихващане.

„Вярвам, че е необходимо да се засили възпирането и по този начин допълнително да се намали възможността за атака срещу Япония от балистични ракети и други,“ каза Абе.

За да обезсърчи подобни атаки, неговото правителство обмисля нова ракетна политика.

Абе настоя, че дискусиите са в „обхвата на Конституцията и в съответствие с международното право.

„Изключително ориентираната към отбраната политика на Япония изобщо няма да се промени“, каза той.

Но възможността Япония да придобие ударна способност, макар и да бъде определена от гледна точка на възпиране и отбрана, е противоречива. Коалиционният партньор на ЛДП, Комейто, твърдо се противопоставя на всяка офанзивна военна експанзия.

Японските въоръжени сили са ограничени до самозащита от следвоенната конституция и страната разчита силно на САЩ в рамките на двустранен алианс за сигурност.

През 2017 г. правителството одобри закупуването на система за противоракетна отбрана Aegis Ashore на приблизителна цена от 4,2 млрд. долара за три десетилетия, но по-рано тази година правителството заяви, че премахва внедряването на системата след опасения на жителите относно рисковете, породени от системата за противоракетна отбрана край домовете им.

Изявлението на Абе няма обвързващ ефект върху правителството, което ще бъде сформирано следващата седмица след назначаването на нов премиер – най-вероятно главният секретар на кабинета Йошихиде Суга. Анализатори обаче заявиха, че Абе се надява да подготви дебата по темата след напускането си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!